Новини :: Конференції, наради

В АФУ обговорили контури і формат футзального чемпіонату серед аматорів

В АФУ обговорили контури і формат футзального чемпіонату серед аматорів

14 вересня в Києві в Будинку футболу відбулася нарада, присвячена проведенню 4-го за ліком чемпіонату аматорських футзальних колективів України, який проходить під егідою Асоціації футзалу України. Головував на ньому віце-президент Асоціації футзалу України Вадим Каганов, який 9 вересня рішенням Виконкому АФУ був обраний керівником Комітету аматорського та масового футзалу.

На жаль, максимально всі регіони України не змогли делегувати своїх представників на цю нараду, але й у тому складі, у якому воно відбулося, його можна вважати представницьким. На нараді в Будинку футболу були присутні:

  • Сергій Голоскоков, голова Асоціації футзалу Волинської області,
  • Руслан Корпош, голова Комітету з проведення змагань Волинської області,
  • Руслан Хоботов, перший заступник голови Федерації футзалу Києва,
  • Віталій Поляков, віце-президент Асоціації футзалу Кривого Рогу,
  • Роман Гречка, заступник голови Асоціації футзалу Кривого Рогу,
  • Віктор Таран, голова Асоціації футзалу Житомирської області,
  • Дмитро Руденко, голова Асоціації футзалу Вінницькій області,
  • Ігор Овчар, голова Асоціації футзалу Івано-Франківської області,
  • Микола Сергієнко, віце-президент Федерації футзалу Києва,
  • Олександр Богдюк, голова Комітету футзалу Федерації футболу Київської області.

На порядку денному наради стояло не так багато питань, але вони для майбутніх змагань дуже актуальні. Це порядок визначення статусу відбіркового етапу, статус футболістів, умови й формат проведення Всеукраїнського фіналу Аматорської футзальної ліги України.

Варто сказати, що за інформацією на поточний день регіональні змагання чемпіонату АФЛУ пройдуть у 30 регіонах. Це практично всі області, а також міста Київ, Кривий Ріг, Жовті Води, Чорноморськ, Южноукраїнськ, Кременчук і Нікополь. Конкретної обов'язкової дати, коли ж повинні початися регіональні змагання, немає, а фактично вони коливаються в межах з 2 жовтня до 17 грудня.

Розкид широкий, але на нараді було прийнято рішення, що всі регіональні змагання повинні завершитися до 12-го березня. Планується, що через тиждень - 17-19 березня 2017 року - в одному з міст України відбудеться Всеукраїнський фінал, у якому титул найсильнішої аматорської команди України розіграють чемпіони своїх регіонів. А ще через тиждень буде проведено Елітний фінал. У ньому вже отримають право зіграти призери регіональних (відбіркових) етапів і володарі кубків - перелік учасників Елітного фіналу визначить Комітет аматорського та масового футзалу АФУ.

Значна частина наради була присвячена обговоренню Регламенту чемпіонату Аматорської футзальної ліги України. Тут не було дрібниць - хоча б такий момент, скільки команд повинно бути в регіональному змаганні, щоб воно мало вагомий спортивний статус. Під час обговорення озвучувалися два числа - 8 і 10 команд, але було прийнято рішення зупинитися на восьми командах, оскільки в деяких містах, наприклад, у Жовтих Водах, для «статусності» довелося б штучно підтягувати команди, які знижували спортивну складову.

Жваве обговорення викликало питання статусу футболістів, яких у командах має бути 18, а в протокол на гру вноситися 14. Він особливо актуальний у зв'язку з тим, що з нинішнього сезону Асоціація футзалу України дає путівку в життя Другій футзальній лізі. Додатковою складністю було те, що в різних регіонах за попередні роки склалася своя специфіка допуску футзалістів до змагань, і тепер усю цю ситуацію потрібно приводити до спільного знаменника, у тому числі, і за віком - до Регламенту було внесено пункт про те, що футболісти не повинні бути молодше 15-ти років. Важливий момент при проведенні змагання - трансферний період, і до Регламенту внесено пропозицію, що після 3 лютого 2017 року будь-які переходи з однієї аматорської команди в іншу будуть неможливі.

В АФУ обговорили контури і формат футзального чемпіонату серед аматорів

Підсумки наради представників регіонів підвів віце-президент Асоціації футзалу України Вадим Каганов.

– На початку кожного сезону ми проводимо засідання комітету. Зараз цей комітет має назву «Комітет аматорського та масового футзалу». На сьогоднішню нараду приїхали представники регіональних асоціацій, і ми проговорили контури нового сезону Аматорської футзальної ліги України, обговорили основні пункти Регламенту сезону 2016/2017 років. Дуже корисно було обмінятися думками про те, як іде розвиток аматорського футзалу в регіонах, обговорити ті проблеми, які були в минулому році, і шляхи їх вирішення. Які саме проблеми? Трансферне вікно - як зробити його таким чином, щоб усі регіони були в рівних умовах і краще підготувалися до Всеукраїнського фіналу. Потрібно було ретельно проговорити терміни проведення Всеукраїнського та Елітного фіналів, дати закінчення регіональних (відбіркових) етапів, мінімальна кількість команд, яка може взяти участь у регіональному (відбірковому) етапі. Дуже важливе питання, де потрібно було виробити єдиний підхід - хто не має право брати участь в аматорських турнірах. Це професійні футболісти, які грають у Прем'єр-лізі, Першої та Другої ліг, футзалісти Екстра-ліги та Першої ліги.

 Якими Ви бачите свої головні завдання після того, як були обрані головою Комітету аматорського та масового футзалу?

– Головне завдання одне - розвивати аматорський футзал, провести на рівні черговий, уже четвертий сезон Аматорської футзальної ліги України, якісно провести Всеукраїнський фінал, Елітний фінал. Потрібно буде залучати нові регіони, і сподіваємося, що в наступному сезоні з нами будуть Чернівці та Закарпаття. Це ті регіони, які раніше не брали участь у змаганнях під егідою АФЛУ. Також хотілося б організувати турніри за участю любителів футзалу, які представляють різні галузі, як у регіонах, так, можливо, і Всеукраїнські фінали.

Анатолій Подвойський, Sport.ua